Nieuwe VerkeersCirculatiePlan voor Gouda
Ruim twee jaar lang is stadsbreed uitgebreid gesproken over het nieuwe VerkeersCirculatiePlan voor Gouda. Inmiddels zijn de eerste maatregelen (zoals op de Bodegraafsestraatweg Noord) en evaluatie / verkeerstellingen begonnen. Grag geven wij een overziht van de laatste stand van zaken.
Onze insteek bij het VCP: geen regionaal verkeer ‘Krimpernerwaardstroom’ door (oostelijk) Gouda
Het is goed om de vele sessies inzake het VerkeersCirculatiePlan terug te halen. Onze insteek was destijds tweeledig. In de eerste plaats om het doorgaande regionale verkeer door de stad zo veel mogelijk te beperken. Dat geldt vooral de ‘Krimpenerwaardstroom’. Deze stroom legt namelijk een onevenredige verkeersdruk op Gouda en dan met name de oostflank van Gouda, zeg Joubertstraat, Bodegraafsestraatweg Zuid en Bodegraafsestraatweg Noord. Dit standpunt dragen wij al zeer lang uit en is meermalen als officiële zienswijze ingediend. Zoals bekend is deze doelstelling overgenomen in het VCP. Naar onze mening is óók (zelfs juist) de Bodegraafsestraatweg Noord gebaat bij deze insteek. Zie hiervoor ook bijgevoegde afbeelding uit het VCP.
Een tweede insteek van ons was en is om zo veel als mogelijk de doorstroming op de Burgemeester van Reenensingel te bevorderen en maatregelen hiervoor in het VCP op te nemen. Ook deze doelstelling is overgenomen. Het is de kern van waar wij samen met wijkbewoners, buurtverenigingen en verkeerskundigen voor staan, namelijk het meedenken over regionale en stadsbrede analyses en oplossingen.
Laatste verkeerstellingen: herkomst en bestemming van verkeer
Bovendien zijn recent nieuwe verkeerstellingen beschikbaar gekomen, uitgevoerd naar aanleiding van een eerste evaluatie van het VCP. Hieruit blijken twee zaken. In de eerste plaats dat het verkeer over de Bodegrafsestreaatweg Noord licht is toegenomen. Niet zoals vaak wordt beweerd tot boven de 20k voertuigen, maar 16k. Dat is iets boven de streefnivo van 15K. Bovenal is gebleken, dat maar 8% van de noord-zuid stroom uit onze wijk (Plaswijck, postcode 2804) komt en 5% van de zuid-noord stroom. Als Bloemendaal en Plaswijck samen worden gerekend is het eveneens gering. Zie hiertoe onderstaande afbeeldingen. Op basis van verschillende onderzoeken hebben wij altijd gesteld, dat de herkomst en bestemming van het verkeer van en naar Plaswijck over de Bodegraafsestraatweg Noord maximaal 15 % bedraagt. Dat blijkt dus nog veel minder. Deze cijfers laten opnieuw zien, dat de Krimpenerwaardstroom de belangrijkste oorzaak is van de verkeersbewegingen op de Bodegraafsestraatweg, en niet onze wijk Plaswijck (postcode 2804). Daar ligt dan ook het aangrijpingspunt voor een structurele aanpak, vandaar ook onze insteek bij de VCP sessies. Dat is ook in het belang van Gouda.
Verschillende VCP onderzoeken naar doorsteek: niet doen
Binnenkort worden specifieke maatregelen op Bodegraafsestraatweg Noord uitgevoerd. Deze zijn gericht op minder verkeersbewegingen en minder geluidsoverlast. Wij hebben ook hiervoor al lang gepleit, zo ook voor andere maatregelen zoals een aanpassing van de routering van navigatiesystemen. In die zin hebben wij de belangen van de Bodegraafsestraatweg noord en zuid altijd meegenomen.
Een van de voorstellen die ook uitgebreid is onderzocht was een doorsteek van de Plaswijckweg naar de Randweg Reeuwijk. De conclusies en uitkomsten van de gemeente Gouda, Sweco en Goudappel Coffeng waren elke keer zeer duidelijk: niet doen. Er zijn daartoe goede en onafhankelijke verkeersonderzoeken uitgevoerd. Zo’n doorsteek heeft namelijk ongewenste gevolgen voor de verkeersveiligheid op de Plaswijckweg waar al veel basisscholen zijn, zorgt voor een verkeers-áántrekkende werking onder andere van het zojuist genoemde regionale verkeer, het is gebaseerd op het misverstand als zou onze wijk hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor het verkeer op de bodegraafsestraatweg noord, enzovoorts.
Belangrijk argument was en is dat het de fundamentele verkeersproblemen aan de oostkant van Gouda niet oplost. Die liggen vooral in de herkomst en bestemming van het doorgaande regionale verkeer door Gouda. Dat moet daar worden aangepakt, bij voorkeur in regionaal verband. Een extra doorsteek betekent dat dit doorgaande regionale verkeer extra wegcapaciteit krijgt, hetgeen volgens de verkeersmodellen zelfs een extra verkeersaantrekkende werking heeft, ook hier in de wijk. Voor de Plaswijkweg geldt dat dit dé wijkontsluitingsweg is voor de hele wijk met meer dan vijfduizend woningen. Nog meer (vracht)verkeer als gevolg van een doorsteek is vanuit verkeersveiligheid oogpunt zo ongeveer het laatste wat deze weg kan gebruiken. Uiteraard is het zaak dat het zware vrachtverkeer op de bodegraafsestraatweg noord en zuid zo veel mogelijk wordt geweerd. Daarvoor pleiten wij zelf ook al lang, zo ook dat er daar snelheidsverlagende maatregelen en fysieke wegaanpassingen op de weg zelf komen.
Ook bij de raadsbehandeling nadien was er geen enkel draagvlak voor een doorsteek. De gemeente Gouda heeft meermalen en ook recent weer kenbaar gemaakt dat een doorsteek niet aan de orde is, zeker na de onderzoeken en uitkomsten van de VCP sessies.
Het is een goede zaak dat bij een onderwerp als mobiliteit de feitelijke verkeerscijfers en onafhankelijke onderzoeken uitgangspunt vormen voor standpunten en discussies.